Uw vragen beantwoorden wij graag (klik hier), maar kijkt u eerst even hieronder of er iets bij staat waarmee u geholpen bent.

 

Papier - U bent vrij in uw papierkeuze, maar over het algemeen wordt 100 procent wit papier (houtvrij offset bijvoorbeeld) gebruikt voor zakelijke en (semi-)wetenschappelijke publicaties. Boeken met een lichtere inhoud worden vaak geprint op getint papier, terwijl voor het steviger leeswerk opdikkend romanpapier vaak de voorkeur krijgt. Hoe witter het papier, des te beter is de afdrukkwaliteit van kleurenpagina's, maar voor uitgaven met redelijk veel kleurenpagina's is 115 grams machine coated (mc) de aangewezen papiersoort.

 

ISBN - Dit is een uniek nummer waarmee elke boektitel (en de uitgever) geïdentificeerd kan worden. Geen keurmerk maar een technisch handigheidje, noodzakelijk in het geval uw publicatie via het officiële circuit van het Centraal Boekhuis gedistribueerd moet worden (barcode). Bij Bureau ISBN kan iedereen voor ca. € 75,00 een uitgeversaansluiting met een ISBN krijgen. Dit betekent wel dat boekhandels en andere belangstellenden altijd met vragen en bestellingen bij de uitgever aankloppen. Het betekent niet dat uw titel bij het Centraal Boekhuis komt te liggen. Daarvoor is een aparte aansluiting nodig, die honderden euro's per maand kost. Om de kosten te drukken zijn er tegenwoordig uitgeefcollectieven, die dezelfde faciliteiten bieden als individueel aangesloten uitgeverijen maar dan tegen een substantieel lager tarief. Zie bijvoorbeeld De Vrije Uitgevers. Wilt u alle rompslomp uit handen genomen laten worden, dan verwijzen wij u naar bijv. internetuitgeverij GigaBoek. Tussenoplossing: Boekprinten.nl - wel een ISBN, geen rompslomp. Bestellingen die bij Boekprinten.nl binnenkomen worden 1 op 1 ter afhandeling doorgesluisd naar de auteur. Kosten: eenmalig € 50.

 

Centraal Boekhuis - Is een groot magazijn vanwaaruit de boekhandel in Nederland en Vlaanderen wordt beleverd. Heeft (wellicht ten onrechte) ten onrechte een magische aantrekkingskracht op auteurs. Om een boek bij het CB te krijgen dient u een uitgeversaansluiting te hebben die maandelijks veel geld kost, ook als er geen boek wordt verkocht. Daarnaast zit u automatisch vast aan de boekhandelskorting, die kan oplopen tot 42 procent van de verkoopprijs.

 

PDF - Het bestandsformaat waarmee de hele grafische wereld werkt. Een PDF is een gesloten bestand; in principe kan de inhoud niet worden gewijzigd, zodat een PDF uit elke printer hetzelfde resultaat geeft. Boekprinten.nl heeft per titel twee PDFs nodig: één van het omslag en één van het binnenwerk.

 

Formaat - Gangbare formaten voor (gelijmde) pocketboeken zijn 13x19 cm en 14,5x21 cm (A5). Steviger leeswerk en scripties zitten vaak op 16x24 cm, terwijl voor rapporten veelal de voorkeur uitgaat naar A4 (21x29,7 cm). Uw vrijheid in formaatkeuze is groot, maar niet onbeperkt. Een boek op liggend A4-formaat (landscape) stuit op problemen doordat het omslag geprint wordt op maximaal iets groter dan A3. In overleg komen we er echter altijd uit!

 

Omslag - Standaard wordt het omslag geprint in full colour op 270 grams sulfaatkarton, dat is de maximale dikte die de printer aankan. Ter bescherming van de tonerlaag wordt de buitenkant voorzien van een glanzende of matte coating, zodat uw boek tegen een stootje kan.

 

Bestanden aanleveren - Voor de opmaak van het binnenwerk hebben wij goede ervaringen met het gratis programma OpenOffice. OpenOffice Writer bevat een PDF-maker, zodat u in negen van de tien gevallen onmiddellijk beschikt over een acceptabele PDF van het binnenwerk. Het omslag moet aan hogere eisen voldoen, veelal is een beroep op een professionele vormgever het handigst. De meesten werken met een programma als InDesign. Ook hier geldt: wij helpen u graag aan een perfect ontwerp, passend bij uw publicatie. U levert de onderdelen aan, onze studio creëert op basis van uw wensen een omslag die aan alle eisen voldoet.

 

Printen - Tot een jaar of tien geleden werden boeken altijd in offset gedrukt. Om een acceptabele stuksprijs te krijgen, moest de oplage minimaal 500 of 1000 exemplaren bedragen. Hierdoor was het vrijwel ondoenlijk om boeken in een kleinere oplage op de markt te brengen. Tegenwoordig produceren laserprinters een dermate hoge kwaliteit dat alleen experts met een loep het verschil met offsetdruk kunnen zien. In bepaalde gevallen overtreft met name bij omslagen de printer de pers in kwaliteit(sperceptie). Boeken printen heeft als voordeel dat elk exemplaar evenveel kost als het volgende exemplaar, dat men niet gebonden is aan een bepaalde oplage. De minimum oplage is dus 1 exemplaar. Als de inhoud van een boek wijzigt, dan zit de auteur niet met een waardeloze voorraad. Nog een voordeel: het opnemen van kleurenillustraties is bij offsetdruk duur en omslachtig. Voor de printer, die immers niet met katernen werkt, is het geen probleem om op willekeurige plaatsen in een boek een pagina in kleur af te drukken. De extra kosten die dit met zich meebrengt zijn eenvoudige te calculeren.